Prinsip penapisan dan keperluan pemasangan gudang bersih gred seribu

22 Mei 2019 Berita Industri 216 tontonan

Sebuah gudang bersih beribu-ribu merujuk kepada penyingkiran gas berbahaya, bakteria dan bahan pencemar lain di udara di tempat yang tetap, dan suhu dalaman, kebersihan, tekanan dalaman, pengedaran aliran udara, dan elektrik statik dikendalikan dalam julat tertentu. Reka bentuk khas diberikan Sistem pengasingan dan pemurnian sederhana yang memenuhi permintaan yang diharapkan.

       Prinsip penapisan penapis gudang bersih seribu gred:

Setelah habuk kecil di gudang bersih seribu tingkat disebarkan dengan ketara, kelajuan angin dikurangkan dengan ketara, masa kediaman aliran udara lebih lama, dan debu mencecah halangan, sehingga kecekapan penapisan lebih tinggi. Untuk penapis berkecekapan tinggi, apabila kecepatan angin dikurangi setengahnya, laju penyebaran debu akan dikurangkan satu tahap, dan ketika kecepatan angin digandakan, laju penyebaran debu akan berlipat ganda.

       Dalam keadaan yang serupa dengan kesan penyebaran ruang bersih seribu gred, apabila bahan penapis diisi dengan elektrik statik, semakin lama masa penapis debu, semakin tinggi kemungkinan diserap. Mengubah kelajuan angin akan mengubah kecekapan penapis elektrostatik. Semasa mengeluarkan elektrik statik pada bahan, reka bentuk penghawa dingin untuk mengurangkan jumlah udara setiap penapis sebanyak mungkin. Semakin tinggi kelajuan angin, semakin besar rintangan, jika jangka hayat penapis akan didasarkan pada rintangan. Semakin tinggi kelajuan angin, semakin pendek jangka hayat penapis. Menurut teori tradisional, setelah kelajuan angin dikurangkan, kebarangkalian tumbukan serat dan debu akan berkurang, dan kecekapan penapisan akan berkurang. Fenomena ini tidak jelas, kerana kelajuan angin kecil, daya pantulan serat juga kecil, dan debu cenderung tersekat.

      Keperluan pemasangan untuk gudang bersih beribu-ribu gred:

1. Semua gudang bersih di kilang-kilang penyelenggaraan bengkel bebas debu pasang siap diproses sesuai dengan parameter yang ditentukan secara seragam, yang sesuai untuk pengeluaran besar-besaran produk, kestabilan kualiti, dan kelajuan bekalan.

2. Bengkel pengeluaran lebih fleksibel, yang tidak hanya sesuai untuk pemasangan di bengkel yang baru dibina, tetapi juga sesuai untuk teknologi pemurnian dan transformasi bengkel. Ia juga dapat digabungkan secara bebas sesuai dengan kebutuhan proses selama pemeliharaan, yang sesuai untuk pembongkaran.

3. Kawasan yang diperlukan untuk gudang bersih kelas seribu adalah kecil, dan keperluan untuk hiasan bangunan rendah. Selagi FFU disusun sesuai dengan tahap kebersihan, kesan pemurnian yang diharapkan dapat dicapai.

4. Organisasi aliran udara di bengkel adalah wajar, yang dapat memenuhi semua jenis keperluan kerja dan persekitaran kerja apa pun. Ia juga memenuhi keperluan tahap kebersihan yang berbeza. Ia adalah bengkel bebas debu yang fleksibel dan sederhana.

Lebih banyak URL kandungan: www.ecolead.cn Tel: 025-57138032